Introduktion till att använda kontaktlinser

Att använda kontaktlinser är idag ett vanligt sätt för människor att korrigera olika slags synfel. Den första kontaktlinsen tillverkades 1887 av en tysk vid namn Adolf Fick. Bakom detta ligger en lång historisk utveckling. Under medeltiden utvecklades optiken av araberna. Under senare delen av samma period nådde glastillverkningen i Europa att det blev möjligt att tillverka glasögon. På 1500-talet kom Leonardo da Vinci med idén om en lins om lades direkt mot ögat. Det dröjde dock till 1800-talet innan detta blev möjligt att förverkliga. Adolf Ficks lins var även den tillverkad av glas, och eftersom detta är ett hårt material blev linsen obekväm att använda, särskilt eftersom tårvätskan inte kunde flyta mellan linsen och ögat. Man kunde därför bara använda den några timmar, sedan var man tvungen av ta ur den.

Under 1900-talet utvecklades dock kontaktlinser tillverkade av mjuka material, vilket löste detta problem. På 1970-talet fick de sitt kommersiella genombrott med Baush och Lombs kontaktlinser. Utvecklingen har fortsatt sedan dess. Idag är det möjligt att välja mellan bland endagslinser och månadslinser. Det finns också toriska linser som är avsedda att korrigera astigmatism, s.k brytningsfel, och färgade linser, vars funktion endast är kosmetisk.

I och med internet-handelns framväxt har det blivit vanligt att beställa kontaktlinser över nätet. Det har många fördelar, man slipper gå till en optiker, det är ofta billigare och man får kontaktlinserna i brevlådan efter några dagar. För att sammanfatta, kontaktlinser är idag ett utmärkt alternativ till glasögon, det är bekvämt, diskret och ekonomiskt.